BEOGRAD – Na poziv ekoloških udruženja koja se protive mogućem otvaranju rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, u više gradova Srbije danas su održani protesti tokom kojih su okupljeni gradjani blokirali saobraćaj.

Jednočasove blokade su, uz primetno manji broj okupljenih nego prošle subote, uglavnom prošle bez incidenata dok je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu došlo do manjih sukoba demonstranata i pojedinih vozača.

Blokada autoputa kod centra Sava na Novom Beogradu počela je, kao i u drugim gradovima, u 14 časova a nekoliko desetina gradjana je oko 14.30 zaustavilo saobraćaj i u Ulici Milentija Popovića, na nadvožnjaku.

Neki od vozača, čiji automobili su bili blokirani, okrenuli su ih i vratili se jednosmernom ulicom nazad a neki su blokadu zaobišli ulicom iza zgrade centra Sava.

Predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je zahteve da se povuče iz prostornog plana projekat Jadar i da se zabrani eksploatacija litijuma.

Okupljeni gradjani skandirali su tokom blokade “Aco, nevoljo!”, “Ustanak, ustanak!”.

Po završetku blokade u 15 časova, grupa od nekoliko desetina gradjana zaustavila je na 15 minuta saobraćaj u jednoj traci autoputa kod centra Sava, u smeru ka Novom Beogradu.

U toj blokadi učestvovali su gradjani u maskirnim jaknama, koji su nosili srpske zastave i jednu veliku zastavu na kojoj je nacrtano Kosovo i pevali “patriotske pesme”.

Oni su kazali da su ratni veterani.

Protesta je bilo i u Novom Sadu gde su demonstranti najpre blokirali raskrsnicu na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla a potom i Most slobode.

Na blokadi je bilo više stotina gradjana, znatno manje nego prošle subote, a u blizini nije bilo vidljivo prisutvo uniformisane policije.

Na protestu u Novom Sadu okupila se i manja grupa antivaksera koji su držali govore preko megafona, a nosili su transparente sa natpisom: “Smrt kovid fašizmu, sloboda narodu”.

Tokom bokade desilo se nekoliko manjih incidenata kada je jedno vozilo pokušalo da prođe blokirani kružni tok, ali je nakon prepirke s okupljenima, odustalo od prolaska.

Nakon toga dva vozila pokušala su da prodju kroz masu okupljenih na Mostu slobode, ali je sve završeno na verbalnim razmiricama.

Protest u Nišu završen je nešto pre 16 časova, nakon duže blokade kružnog toka na Bulevaru Nemanjića kod tržnog centra “Delta planet”, tokom koje je došlo do manjih incidenata.

Jedan od vozača nije se zaustavio, već je gotovo odgurao i oborio okupljene ljude, dok su se dva vozača najpre verbalno sukobili a potom i fizički, s učesnicima protesta, ali su ih ostali okupljeni vrlo brzo umirili, tako da nije došlo do ozbiljnijih incidenata.

Učesnici protesta su se, kao i prošle subote, najpre okupili ispred Skupštine grada, a potom su prošli pored zgrade Policijske uprave u Nišu i na kratko blokirali centar grada.

Okupljeni su u više navrata uzvikivali “Vučiću pederu” i na centralnom gradskom trgu lepili plakate sa natpisom “Trg kralja Aleksandra Vučića”.

Gradjani su blokirali saobraćaj i u Kragujevcu, Preljini kod Čačka, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Šapcu.

indeksonline.rs/Beta