Naslovna srbija Beograd NUNS o slučaju Jovanović: Poražavajuće je da je pravda poništena iz proceduralnih...

NUNS o slučaju Jovanović: Poražavajuće je da je pravda poništena iz proceduralnih razloga

BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas, povodom ukidanja prvostepene presude za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, da je “poražavajuće” što je kako su naveli, pravda poništena iz proceduralnih razloga.

Iz udruženja su ocenili da su “neshvatljive” greške u slučaju koji je bio pod stalnom lupom javnosti i koji je po navodima NUNS, zahtevao punu pažnju i koncentraciju svih u postupku, naročito sudije.”Ovakvi slučajevi su i veoma simptomatični i pale crvene alarme jer postoji mogućnost da i ovaj proces u kojem je žrtva novinar traje u nedogled, poput sudjenja za ubistvo Slavka Ćuruvije”, naveli su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Zatražili su i da Jovanoviću bude vraćena policijska zaštita zbog kako su naveli, straha za njegovu bezbednost.

“Zabrinuti smo i kako će Milan Jovanović i njegova supruga Jela podneti ponavljanje sudjenja, jer su tokom prvostepenog postupka na mnogo načina bili ponižavani i čak kriminalizovani, a njihovo stradanje i pretrpljeni strah minimizirani i banalizovani”, piše u saopštenju NUNS.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović osudjen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na ;paljenje ;kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Kako su mediji juče preneli, predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno sudjenje. ;

Nekadašnji predsednik opštine Grocka osudjen je krajem februara prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića decembra 2018. ;

Na istu kaznu je osudjen, kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osudjen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

Beta

Exit mobile version