BEOGRAD – Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici pod čijim okriljem su i sigurne kuće u Beogradu, Vesna Stanojević izjavila je danas da je od početka godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 18 žena, dok se tokom 2020. dogodilo 26 takvih ubistava.

Stanojević je za današnje izdanje “Politike” rekla da “jeste manji broj ubijenih žena nego prošle i prethodnih godina ali da to nisu neke velike razlike, i da je i jedna usmrćena žena mnogo”.

“Nadam se da do kraja 2021. godine više neće biti ubistava žena. Ali, nažalost, sve je to relativno i nepredvidivo, nedavno smo u samo dva dana imali jedno ubistvo i jedan pokušaj ubistva”, kazala je Stanojević.

Ona je podsetila da je pre dva dana uhapšen B.T. (38) iz Smedereva zbog sumnje da je nožem teško ranio nevenčanu suprugu Z.M. (39) koja je od povreda ubrzo preminula u bolnici, a da je dva dana pre tog zločina, prošle subote, u holu Dečjeg dispanzera u Leskovcu V.S. nožem deset puta izbo bivšu suprugu D.Z. i to u prisustvu dece koja su sedela na klupi i čekala pregled.

Stanojević je kao dobar primer sudske prakse navela presudu Apelacionog suda u Novom Sadu koji je na doživotnu robiju pravosnažno osudio Dejana Dabovića iz Herceg Novog. On je 26. decembra 2019. na svirep način ubio bivšu devojku Dušanku Jocović.

indeksonline.rs/Beta