NOVI SAD – Pokret za preokret (PzP) zatražio je danas od Radio-televizije Srbije (RTS) da prikaže film “Quo vadis, Aida” kako bi publika u Srbiji mogla da pogleda film koji je nagradjen za najbolji evropski film, a srpska glumica Jasna Djuričić nagradu za najbolju evropsku glumicu u 2021. godini, dok je rediteljka Jasmila Žbanić dobila nagradu za najbolju evropsku rediteljku.

“Time bi prestala polemika o filmu koji u Srbiji gotovo niko nije video. Ni oni koji ga kritikuju, pa ni većina onih koji ga hvale. Ako je RTS prikazao švedski film koji je prošle godine dobio istu nagradu, u kojem nastavnici sprovode eksperiment opijajući se, da bi povećali kreativnost i privukli pažnju učenika, nema razloga da srpska publika ne vidi film o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine”, naveo je PzP u saopštenju.

Predsednik Odbora za kulturu Pokreta za preokret Miroslav Stojisavljevića naveo je u saopštenju da je “sjajna vest” da je taj film dobio brojna priznanja.

“Nažalost, višeslojno podeljena Srbija je i ovu vest dočekala u atmosferi uzajamnih nerazumevanja, istorijskih zabluda i sopstvene nezrelosti da prihvati stvarnost onakvom kakva jeste. Iznova se rasplamsala polemika da li film o dogadjajima u Srebrenici 1995. godine treba pozdraviti ili osuditi kao antisrpsku propagandu. Narod, koji je opstao i postoji uprkos brojnim izazovima, mora da pokaže spremnost da prepozna i osudi zločince u sopstvenim redovima i duboko se pokloni žrtvama koje su stradale u ludilu pojedinaca”, naveo je Stojisavljević.

On je dodao da su ti “zločinci”, noseći srpska obeležja i verujući da ratuju u ime boga, oskrnavili “jedan od najsvetlijih primera nacionalnog ponosa, srpsku vojničku čast”.

“Ovo je film koji moraju pogledati svi oni koji znaju da žale i koji se ne stide da puste iskrenu suzu u pomen nastradalima. Aidina sudbina je tužan prikaz naše zajedničke, neuspele prošlosti iz koje pametni nauče i izadju snažniji. Stoga, važan je stav i posvećenost naše nacije pomirenju, na osnovu kojeg ćemo imati pravo da očekujemo reciprocitet. Da li će se to zaista i dogoditi, ostavimo na savest drugima”, poručio je Stojisavljević.

indeksonline.rs/Beta