Naslovna EXTRA Premijera filma “Quo Vadis, Aida?” u Novom Pazaru

Premijera filma “Quo Vadis, Aida?” u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – U Novom Pazaru će se 27. decembra 2021. godine premijerno prikazati film “Quo Vadis, Aida?” rediteljke Jasmile Žbanić.

Ovaj višestruko nagrađivani film, čiji je koproducent Televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), biće premijerno prikazan u koncertnoj dvorani Kulturnog centra, a kako su nam iz KC potvrdili, najavljen je i dolazak glumaca ovog filmskog ostvarenja u Novi Pazar.

Film “Quo Vadis, Aida?” je u Berlinu, na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada, proglašen za najbolje ostvarenje u 2021. godini.

Film “Quo Vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevodioc u tom gradu devedesetih godina, tada zaštićenoj zoni UN-a.

Nakon napada snaga Vojske Republike Srpske (VRS) na Srebrenicu, stanovništvo te zaštićene zone od noći 10. jula 1995. godine beži u bazu UN-a koja se nalazila u preratnoj fabrici akumulatora u Potočarima, udaljenu oko pet kilometara severozapadno od grada, tražeći spas upravo od snaga UN.

Do večeri 11. jula, prema spisima iz Haškog tribunala, okupilo se više od 30 hiljada izbeglih, većinom žena, dece i starih. Svedoci su kasnije procenili da se u samoj bazi nalazilo i oko 300 muškaraca, dok je u masi izvan baze bilo između 600 i 900.

Snage Vojske Republike Srpske 1995. godine, u srebreničkom genocidu ubile su više od 7.000 Bošnjaka.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida, a traga se za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne (od čega jedna nepravosnažna).

indeksonline.rs

Exit mobile version