BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovnim ustanovama u našoj zemlji, koji ima za cilj da poveća obuhvat učenika koji će izučavati taj jezik.

Ovo je treći po redu takav sporazum, nakon što je resorno ministarstvo potpisalo dva sporazuma 2017. i 2019. godine.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je frankofilna tradicija veoma prisutna u akademskom svetu i istakao da se u Srbiji dugo izučava francuski jezik, i u osnovnim i srednjim školama i na visokoškolskim ustanovama.

“Sporazum predstavlja spremnost za jačanje srpsko-francuske saradnje u oblasti obrazovanja i kontinuitet saradnje u oblasti nastave francuskog jezika u Srbiji”, rekao je Ružić nakon potpisivanja sporazuma.

Dodao je da dve zemlje vezuje tradicionalno prijateljstvo i da je zato, kaže, važno da se još više radi na unapređenju odnosa i zahvalio Francuskoj na podrsci Srbiji na polju evropskih integracija.

Ružić je naveo da francuski jezik u Srbiji trenutno uči skoro 69.000 učenika u 350 osnovnih škola, oko 27.000 u 187 srednjih škola, kao i 215 učenika u pet škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Kako kaže, bilingvalna nastava odvija se u sedam škola.

Ambasador Košar istakao je da se sa resornim Mnistarstvom radi na jačanju francuskog jezika u našem obrazovnom sistemu, te na obukama profesora.

“U sporazumu se pominje mreža koja se tiče učenika viših razreda osnovnih škola i to nam daje okvir da nastavimo zajedničke napore na širenju francuskog jezika”, rekao je Košar i dodao da je zabeležen pad broja učenika koji izučavaju francuski jezik, ali da veruje da će se ta tendencija sada promeniti.

On je izrazio nadu i da će studenti iz Srbije više dolaziti na studije u Francusku.

indeksonline.rs/Tanjug