LJUBLJANA – U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron sojem korona virusa, izjavio je danas premijer Janez Janša rekavši da je klaster infekcija sa ovom varijantom otkriven u Ljubljani.

Slovenija se tako pridružila spisku zemalja u kojima je registrovan ovaj visoko zarazni soj, rekao je Janša u slovenackom parlamentu, prenosi STA.

Miroslav Petrovec, direktor Instituta za mikrobiologiju i imuniologiju čija laboratorija je otkrila soj, rekao je na konferenciji za novinare da je omikron varijanta pronađena u četiri uzorka, od kojih su svi u Ljubljani.

Uzorci su uzimani od 29. novembra do 6. decembra, a jedna osoba zaražena omikronom već je preležala kovid prošle godine.

“Otkriće omikrona bi moglo da najavi novi talas”, rekao je ministar zdravlja Janez Poklular ukazujući na činjenicu da trend opadanja broja novih infekcija usporava.

On je pozvao građane da se vakcinišu a medicinsko osoblje da pošalje jasnu poruku ljudima da je vakcinacija sigurna i efikasna.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano 1.712 novih slučajeva korona virusa, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje.

indeksonline.rs/Tanjug