Naslovna srbija Beograd U Srbiji od raka debelog creva svake godine oboli više od 4.500...

U Srbiji od raka debelog creva svake godine oboli više od 4.500 ljudi

Foto:Eldin Ćorović

BEOGRAD – U Srbiji je rak debelog creva drugi po smrtnosti medju malignim bolestima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi, upozorili su danas stručnjaci u razgovoru sa Beogradjanima u okviru nacionalne kampanje za prevenciju i rano otkrivanje te bolesti “Ne dozvoli da se desi”.

Kampanju organizuju kompanija Merck, Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Učesnici kampanje su ukazali da bi se više od 4.000 života svake godine sačuvalo ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljna terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva.

Predsednik UMOS-a Siniša Radulović je rekao da je za uspešno lečenje raka debelog creva neophodno uključiti biološke lekove.

“Dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a potrebno je proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja”, dodao je Radulović.

On je istakao da je važno da se svakom pacijentu pristupi pojedinačno na osnovu njegove genetike i biomarkera.

“Prevencija je ključna kako bi se izbegao rizik oboljevanja”, rekao je on.

Radulović je naglasio da fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta mogu sprečiti nastanak raka debelog creva.

Zamenica predsednika Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre Dušica Miljanović je rekla da ciljna terapija metastatskog raka debelog creva u prvoj liniji lečenja nije dostupna u Srbiji.

“Važno je istaći da je u Srbiji pokriveno 15 odsto pacijenata u prvoj fazi lečenja i potrebno je da se ulože napori kako bi svi pacijenti u toj prvoj liniji lečenja bili snabdeveni”, dodala je Miljanović.

Ona je istakla da je prioritet udruženja edukacija javnosti o posledicama obolevanja od raka debelog creva.

“U tom smislu imamo saradnju sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije i motivišemo gradjane da se na vreme kontrolišu”, rekla je ona.

Specijalista gastroenterologije u Kliničkom centru Katarina Janković je rekla da su pojava krvi u stolici, bolovi u stomaku, anemija i gubitak telesne mase mogući simptomi raka debelog creva.

Beta

Exit mobile version