BEOGRAD – Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka danas je uhapšeno osam pripadnika organizovane kriminalne grupe osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Uhapšeni su S.I, M.V, D.K, M.P, S.J, D.B, D. V, i Ž.Ć zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelazak državne ganice i krijumčarenje ljudi, saopštilo je tužilaštvo uz napomenu da su pretresi u toku.

Članovi organizovane kriminalne grupe su, kako navodi tužilaštvo, od 11. juna do 4. avgusta ove godine u Vršcu i Sečnu organizovali prihvat ilegalnih migranata i njihov nedozvoljen tranzit preko Srbije, a u cilju njihovog nedozvoljenog prelaza državne granice Srbije sa Rumunijom za 67 ilegalna migranata neutvrđenog državljanstva.

S.I, je, kako se sumnja, kao organizator organizovane kriminalne grupe, imao zadatak da pronađe migrante zainteresovane za ilegalno prebacivanje u zemlje zapadne Evrope, zatim da pronađe vozače koji migrante treba da prevezu od mesta Vršački rit do mesta Konak, koji se nalazi u neposrednoj bilizini državne granice sa Rumunijom, a potom i da pronađe i angažuje vodiče u cilju ilegalnog prebacivanja i da organizuje primanje novca.

Osumnjičeni M. V. (taksista) je kao pripadnik ove organizovane kriminalne grupe imao zadatak da preuzme i smesti migrante i omogući tranzit do mesta Konak, kao i da angažuje D. K, policijskog službenika iz PS Plandište D.K., koji bi mu je „čistio put“ odnosno obaveštavao M. V. o prisutnosti policijskih patrola duž rute kretanja.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Akciju lišenja slobode osumnjičenih sproveli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za suzbijanje trgovine ljudima i krijumčarenje.

indeksonline.rs