BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je nedopustivo novčano kažnjavanje novinara koji su izveštavali sa protesta i zatražilo od policije da odustane od prekršajnog postupka protiv urednika smederevskog onlajn medija SD kafe Željka Milojevića.

“Кaznili su me na osnovu, kako kažu, neposrednog opažanja. Dobio sam i uplatnicu da platim 5.000 dinara, odnosno polovinu tog iznosa u roku od osam dana. Ne želim iz principa da platim, apsurdno je. Nisam došao da učestvujem već da izveštavam. To je kršenje prava novinara”, rekao je Milojević za UNS.

Milojević je kazao da 18 godina radi i da je nosio veliki fotoaparat sa objektivom, da svi u Smederevu znaju da je novinar i da je pisanje kazne zbog izveštavanja sa dogadjaja u najmanju ruku suludo.

“Napisali su mi prijavu u 14 sati, a ja sam bio sa suprugom u kafiću tada. Stigao sam na protest u 14.40 jer sam se vratio po memoriju koju sam zaboravio. Nije policajac mogao da me vidi na protestu u vreme u koje nisam bio. To je izmišljotina” rekao je Milojević.

Dodao je da mu niko nije prišao da bi ga legitimisao.

UNS će o ovom slučaju obavestiti Stalnu radnu grupu za zaštitu novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.

indeksonline.rs/Beta