BANJALUKA – Na današnjoj sednici Predsedništva BiH, na kojoj je srpski član Milorad Dodik glasao protiv svih odluka, nije usvojen ni Sporazum o finansiranju prekogranične saradnje imedju BiH i Srbije, za koji je Evropska komisija izdvojila 1,8 miliona evra.

Obrazlažući takav svoj potez, Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je to uradio “ciljano i proračunato”.

“Ja to oborim jednom na Predsedništvu BiH, onda to ide ponovo na glasanje, oborim drugi put i onda imam opciju da prebacim na usvajanje u Narodnoj skupštini RS i tamo se usvoji”, kazao je Dodik.

Medjutim, usvajanje Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – BiH, izmedju Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH, bilo je hitno, s obzirom da će, ako ne bude potpisan do 31. decembra, sredstva odobrena za projekte propasti i ne mogu se dalje koristiti.

S obzirom na to da je ostalo još osam dana, šanse da se u tom periodu održi još jedna sednica Predsedništva BiH, na kojoj bi Dodik ponovo glasao protiv, pa da se ova odluka prosledi na usvajanje u Narodnoj skupštini RS, ravne su nuli.

Dodik je danas na sednici Predsedništva BiH glasao i protiv odluka da se Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka, te bolnicama u Trebinju i Gradiški dodele tri mobilna aparata za ultrazvuk.

Nije podršao ni odluku da bolnica u Bijeljini dobije ambulantna kola.

Radi se o opremi koja je za BiH obezbedjena u sklopu pomoći Japana u vreme pandemije korona virusa u vidu granta od 100 miliona japanskih jena.

Ambulantna kola, pomoć Vlade Japana, trebalo je da dobiju i bolnica u Brčkom, kao i kantonalne bolnice u Livnu i Bihaću, dok su rendgen aparate trebalo da dobiju bolnice u Goraždu i Orašju, a bolnica u Novoj Bili ultrazvuk.

Beta