BEOGRAD – Zbog velike količine snežnih padavina koje su juče i danas zahvatile Srbiju, situacija u pojedinim delovima zemlje se normalizuje, dok je vanredna situacija u Ivanjici, Novoj Varoši, Lučanima i Ljuboviji.

Na teritoriji cele Srbije registrovano je više kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava ostao bez struje, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva.

Elektrodistribucija Srbije je saopštila da je trenutno oko 55.000 korisnika bez napajanja električnom energijom, što je oko 1,54 odsto ukupnog broja korisnika distributivnog sistema.

Najteža situacija je i dalje u delovima Kolubarskog, Zlatiborskog, Mačvanskog i Moravičkog upravnog okruga.

U Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija, a predsednik te opštine Radosav Vasiljević rekao je za Tanjug da su nanosi u pojedinim selima i do metar i da škole u Božetićima i Jasenovu ne rade.

“Naše ekipe su na terenu, ali ne možemo sve da postignemo i potrebno nam je angažovanje dodatne mehanizacije”, naveo je Vasiljević.

U Arilju su na nekim lokacijama smetovi visine i preko metar. Predsednik te opštine Predrag Maslar rekao je da ne isključuje mogućnost da proglase vanrednu situaciju ukoliko sneg nastavi da pada.

“Moramo da vodimo računa o mnogim aspektima, pre svega o stanovništvu budući da na dosta lokacija imamo dece, starih i nemoćnih ljudi”, rekao je Maslar za Tanjug i dodao da je zbog snega jutros oko 2.900 žitelja bilo bez struje i da električari ne mogu da priđu do trafostanica.

U Lučanima je drugi dan za redom dve trećine opštine bez struje i obilne snežne padavine uzrokovale su lomljenje grana i rastinja pored puta koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode.

U toj opštini proglašena je vanredna situacija, a dodatna bojazan nadležnih je mogućnost da u narednih nekoliko časova visinska sela ostanu bez vode, dok više od 4.000 ljudi u tom delu nema struje.

I 3.400 domaćinstava u Ivanjici je i dalje bez struje, kao i deo stanovništva opštine Ljubovija, koja je uvela vanrednu situaciju, prenosi RTS.

Svi seoski nekategorisani putevi u toj opštini su u prekidu, a nadležnim službama posao otežava hiljade palih stabala koja onemogućavaju mehanizaciji da prođe.

Elektrodistribucija Guča angažovala je sve svoje ekipe i u pomoć su došle ekipe i iz Kraljeva.

Bez struje je i 2.300 domaćinstava u devet sela u Pocerini, a problema sa snabdevanjem električnom energijom ima i u Metkoviću, Grušiću, Desiću, Miloševcu, Krivaji, Bukoru, delu Varne i Dvorišta.

Kako RTS prenosi, nepristupačan teren otežava rad nadležnih službi, a putevi se čiste po prioritetu, gde problema ima na lokalnim saobraćajnicama.

Izuzetno mokar sneg koji se ledio, napravili su probleme u dopremi uglja zbog kojih su zaustavljeni pojedini blokovi u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić poručio je da bi ta beogradska opština trebala najkasnije do posle podne da dobije grejanje.

U Beogradu u kome je tokom jučerašnjeg dana bio izemenjen rad 45 linija gradskog prevoza, kao i 20 prigradskih i lokalnih linija, sada je bolja situacija.

Sve ulice prvog reda su očišćene, kolovozi su mokri, posuti solju i bez poledice, rekao je za Tanjug direktor JKP “Beograd-put” Ivan Tejić.

On je ocenio da na saobraćajnicama nema više zastoja i gužvi, nego što je to uobičajeno.

indeksonline.rs/Tanjug