BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe advokata bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijane Hrkalović na rešenje kojom joj je Specijalni sud 24. decembra ponovo odredio pritvor.

Žalbe su odbijene zbog mogućeg skrivanja, odnosno bekstva okrivljene, kao i uticaja na suokrivljenog Milorada Šušnjića, rečeno je danas agenciji Beta u tom sudu.

“Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud pravilno našao da i dalje stoje razlozi za odredjivanje pritvora prema okrivljenoj zbog opasnosi od bekstva”, rekla je portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Navela je Apelacioni sud to utvrdio “s obzirom da iz spisa predmeta proizlazi postojanje opravdane sumnje da je okrivljena izvršila produženo krivično delo trgovina uiticajem, odnosno da je izdavala nezakonite naloge u nameri da se ne izvrše službene radnje”.

Prema njenim rečima, Apelacioni sud je utvrdio da je Specijalni sud pravilno postupio i u vezi obezbedjivanja nesmetanog vodjenja postupka, a imajući u vidu prirodu krivičnog dela za koje se tereti okrvljena ; kao i da je, nakon što joj je prestalo svojstvo državnog sekretara, menjala lične podatke i lične i porodične prilike.

“Sve to jasno i nedvosmisleno ukazuje da je pravilan zaključak prvostepenog suda bi se boravkom na slobodi mogla kriti odnosno dati u bekstvo zbog čega joj je neophodno odrediti pritvor a u cilju obezbedjivanja prisustva i nesmetanog vodjenja krivičnog postupka”, prenela je Piljić odluku Apelacionog suda.

Navela je i da je Apelacioni sud stao na stanovište da je pravilna odluka prvostepenog suda jer “postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati nesmetano vodjenje krivičnog postupla uticajem i na saokrivljenog Milorada Šušnjića, nekadašnjeg načelnik Policijske uprave Novi Sad koji je postavljen na lični zahtev okrivljene i kome je bila nadredjena”. Hrkalović je 24. decembra vraćena u pritvor posle usvajanja žalbe Tužlaštva za organizovani kriminal.

Prethodno je Apelacioni sud ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za odredjivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo kaznu zatvora od pet godina.

Tereti se da je je počinila dva krivična dela trgovina uticajem, jer je, kako je navedeno, naredila da se ne dostave na vreme izveštaji o otvaranju telefona koji su pronadjeni nakon ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu, i drugi put, kada je naredila nezakonito saslušanje Darka Eleza i stavila ga na mere.

Hrkalović je na saslušanjima je sve to negirala.

Ona je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. oktobra.

indeksonline.rs/Beta