ČAČAK – Jednočasovna blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka završena je u 14 sati, a tokom blokade došlo je do dve verbalne rasprave sa vozačima automobila koji su pokušali da prodju, a završene su bez incidenata.

U blokadi je učestvovalo više od sto gradjana koji su poručili da neće dozvoliti iskopavanja litijuma i drugih metala u Srbiji.

Pored parola koje su nosili učesnici blokade “Rio Tinto marš iz Srbije” i “Ne damo djedovinu”, na pasareli iznad puta koji je bio blokiran nalazio se veliki transparent na kome je pisalo “Reci ne promeni ustava”.

Predsednica ekološke organizacije “Suvoborska greda” Ljiljana Bralović rekla je, obraćajući se prisutnima, da ekološke organizacije zahtevaju da se javno objavi sve što je potpisano sa Rio Tintom i da se ukine uredba vlade o prostornom planu za projekat “Jadar”.

“Želimo da nam predstavnici vlasti objasne šta je krajnji cilj ove države i da li država želi da nas rasproda. Predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) je rekao da za deset godina niko neće živeti u dolini Jadra. Ja mu odgovaram da će živeti i u Jadru i u Pranjanima i da će se ljudi tek vraćati da žive u srpskim selima”, rekla je Bralović.

Ona je dodala da ekološke organizacije neće odustati od protesta dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Na blokadi magistralnog puta u Preljini nije primećeno prisustvo uniformisane policijje, a učesnici blokade rekli su agenciji Beta da je policija bila smeštena na tri punkta u okolini mesta koje je bilo blokirano.

Kako su učesnici blokade rekli agenciji Beta tokom verbalnih rasprava okupljenih gradjana sa vozačima automobila koji su pokušali da prodju kroz blokadu policija u civilu je sve snimala.

Tokom blokade formirane su višekilometarske kolone automobila iz pravca Kraljeva i Užica.

indeksonline.rs/Beta