SARAJEVO – Bošnjačka dijaspora najavila je za 10. januar proteste u Briselu da bi međunarodnim zvaničnicima i svetskoj javnosti, kako navode, ukazali na potrebu da se “na vreme zaustave sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje sprovode vlasti entiteta Republika Srpska i zadržati mir u zemlji”.

Organizatori ovog protesta su, kako prenosi sarajevska N1 tv., još ranije pozvali građane BiH, koji žive u drugim evropskim gradovima, Kanadi, Sarajevu i Tuzli da im se pridruže u protestu u svojim sredinama.

Organizator protesta je grupa građana okupljena u Organizacionom odboru u saradnji sa udruženjem bh. građana u Holandiji, “Platform BiH”.

Najavljeno je da će na centralnim protestima u Briselu biti pročitano pismo koje će uručiti najvažnijim evropskim zvaničnicima.

Pismo će, navodi se, biti poslato i američkom predsedniku i nekolicini drugih svetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Organizatori protesta, kako je najavljeno, uputiće i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

indeksonline.rs/Tanjug