BEOGRAD – Šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu je izjavio da u Srbiji postoje uslovi za održavanje fer izbora i da je to naznačila i misija za posmatranje izbora ali i da postoje mnoge preporuke koje nisu ispunjene.

On je u razgovoru za Televiziju N1 rekao da se OEBS zalaže za izlazak na izbore i da ne veruje da je bojkot ili neučestvovanje na izborima dobro rešenje.

Sumirajući godinu dana na mestu ambasadora OEBS u Srbiji, Bratu je istakao da se za to vreme sastao sa svim donosiocima odluka.

” Imao sam dobre sastanke a jedna od važnih stvari koju sam čuo je ta što mi je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da želi da pojača saradnju sa OEBS-om u Srbiji”, rekao je on i dodao da je predsednik Srbije ispunio ono što je obećao.

Bratu je naveo da misija OEBS-a ima stalne razgovore sa predsednikom Srbije, ali i sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima u Vladi Srbije.

Govoreći o manjinama rekao je da u Srbiji postoje 23 nacionalne manjine i da sve one imaju različite oblasti zabrinutosti a kada je reč o bošnjačkoj nacionalnoj manjini, ocenio je da je Vlada Srbije brzo reagovala na događaje u Priboju i da su osude bile jasne.

” Ministar Vulin je jasno osudio ponašanje u Priboju, preduzet je disciplinski postupak a možda bude i osuda. Aleksandar Vučić je rekao da ljudi moraju da žive zajedno i da poštuju jedni druge,” naveo je Bratu.

Na pitanje da li će kancelarija OEBS u Srbiji pomoći kancelariji na Kosovu u vezi sa referendumom, rekao je da se njegov mandat vezuje samo za Srbiju.

“Tamo postoji zasebna misija, moje kolege su dobile zahtev od Vlade Srbije i pokrenuli su to pitanje pred Kurtijem”, rekao je Bratu.

indeksonline.rs/Tanjug