PODGORICA – Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori predstaviće danas epidemiološku situaciju i nove mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa, a jedna od njih je da školska godina počne 31. umesto 24. januara o čemu će konačnu odluku doneti Ministarstvo prosvete.

Mere uoči praznika, prema rečima ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, dale su rezultate, a zdravstveni sistem može u potpunosti da odgovori rezultatima.

U narednih sedam dana granice Crne Gore moguće je prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

“Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem vakcina i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci”, rekla je ministarka.

Takođe, pri prelasku granice putnici će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 18 sati ili dokaz da je osoba prebolela kovid, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog testa.

Omogućava se, kako je rekla, rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbediti prostor od 10m2.

Dozvoljene su posete advokatima i sudskim veštacima u obavljanju službene dužnosti uz posedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Borovinić Bojović je rekla da je razmotreno da raspust bude produžen sedam dana, tako da će školska godina, umesto 24. početi 31. januara.

O ovoj meri konačnu odluku doneće Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

indeksonline.rs/Tanjug