BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će situacija sa srpskim teniserom Novakom Djokovićem, koji se već nekoliko dana nalazi u karantinu u Australiji, “ostaviti posledice na odnose te dve zemlje”.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je teško da će Australija prihvatiti bilo koje argumente države Srbije kada je reč o slučaju Novaka Djokovića.

“To nije nikakav specijalan i specifičan slučaj, ovde je reč o politizaciji pitanja jer na stotine ljudi dobija razna izuzeća i mi političari smo bili na raznim odlučivanjima svuda po svetu… Ako mogu drugi teniseri da dolaze, zašto se neko tako ponaša prema Novaku Djokoviću”, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to što se dešava će “ostaviti posledice po odnose države Srbije i države Australije”.

“Naši odnosi nisu mnogo razvijeni jer smo udaljeni, to je zemlja koja sebe smatra izuzetno posebnom i specifičnom, oni to uvek govore. Kad smo tražili ukidanje viza, oni su rekli da i engleska kraljica mora da ima vizu da bi došla u zemlju kojoj je kraljica. Novak ništa nije kriv, Novak je došao posle njihovog odobrenja da dodje. Ovakvo ponašanje je sramno ponašanje i to treba staviti do znanja Australiji”, istakao je on.

Dačić je rekao i da Djoković ima diplomatski pasoš Srbije i ocenio da je slučaj zadržavanja “neuobičajen, sraman i drzak”.

Djoković je u sredu doputovao u Melburn pošto je dobio medicinsko izuzeće za učešće na prvom grend slemu sezone iako nije vakcinisan protiv korona virusa, ali mu nije dozvoljen ulazak u Australiju pošto mu je odbijena viza. Od tada se nalazi u hotelskom karantinu.

Djoković je trebalo da bude deportovan, ali se to neće desiti do ponedeljka, pošto je prvi teniser sveta uložio žalbu na odbijanje vize.

Australijan open počinje 17. januara, a Djoković je devetostruki šampion tog turnira.

indeksonline.rs/Beta