Naslovna Sport Đoković će biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu u Melburnu

Đoković će biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu u Melburnu

Foto:Tanjug/AP/James Ross

BEOGRAD – Jednoglasnom odlukom tročanog sudskog veća Novak Djoković će biti deportovan iz Australije, nakon što je Savezni sud danas odbio njegovu žalbu na otkazivanje vize pošto nije vakcinisan od korona virusa i neće braniti titulu na Australijan openu.

Tročlano veće sudija koje čine Dejvid O’Kalahan, Entoni Besank i Džejms Alsop je posle ročišta koje je počelo u petak u 23.30 po srednjoevropskom vremenu donelo odluku da odbaci Djokovićevu žalbu na ukidanje vize.

Glavni sudija Alsop rekao je da nisu potrebna dalja naredjenja i najavio da će narednih dana biti objavljeni pisani razlozi odluke. On je istakao od suda nije traženo da ispita valjanost odluke Vlade, već da preispita zakonitost odluke.

“Ovi razlozi se fokusiraju na to da li je odluka iz različitih razloga bila iracionalna ili pravno nerazumna. Nije deo suda da odlučuje o mudrosti odluke”, naveo je Alsop.

Srpski teniser mora hitno da napusti zemlju i preti mu trogodišnja zabrana ulaska u Australiju. On će morati da plati i sudske troškove.

Djokoviću je u petak drugi put ukinuta australijska viza, nakon što je u zemlju ušao nevakcinisan protiv korona virusa, ali uz medicinsko izuzeće, kako bi učestvovao na Australijan openu.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišnjenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa, kao i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

Djokoviću je viza prvi put ukinuta 6. januara po njegovom dolasku u Melburn, nakon što su zvaničnici australijskih graničnih vlasti procenili da nije pružio odgovarajuće dokaze da bi dobio medicinsko izuzeće.

On je potom nekoliko dana proveo u imigracionom hotelu pre nego što je dobio prvi spor na sudu kada je odlučeno da mu se vrati viza i da bude pušten iz pritvora.

Prvi teniser je dobio medicinsko izuzeće jer je naveo da je sredinom decembra imao korona virus. On je u sredu priznao da je prekršio pravila o izolaciji, pošto je dao jedan intervju znajući da je pozitivan.

Djoković je na Australijan openu pokušavao da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

On je po rasporedu u prvom kolu trebalo da igra protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića, ali će ga sada u žrebu zameniti laki luzer Salvatore Karuzo.

Prvi grend slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak.

indeksonline.rs/Beta