BEOGRAD – U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vojkan Čupić” povećan je broj prijema dece koja su pozitivan na korona virus, a najverovatnije se radi o omikron mutaciji, kaže zamenik direktora te zdravstvene ustanove dr Vladislav Vukomanović.

Prema njegovim rečima, bolest ne izaziva toliko problema kao što su upale pluća, te objašnjava da deca u Institut dolaze zbog hroničnih oboljenja, pa se testiranjem utvrdi da su pozitivna što, kako kaže, pokazuje da je veliki broj dece prokužen i da će sve veći broj biti zaražen virusom.

“Ali sam virus ne doprinosi teškoj kliničkoj slici kao što je to bilo ranije”, rekao je dr Vukomanović za Tanjug.

Upitan o preporuci da se polazak u školu na klasičan način odloži i da se nastava sprovodi onlajn, dr Vukomanović kaže da je to preporuka Udruženja pedijatara Srbije.

“Ima tu mnogo razloga i za i protiv. Ja mogu da govorim sa aspekta Instituta za majku i dete gde je u poslednjih nekoliko dana povećan je broj prijema dece koja su pozitivna na korona virus”, naveo je dr Vukomanović.

Na pitanje do kada bi trebalo odložiti nastavu, dr Vukomanović kaže da nije toliko čvrsto na stanovištu da treba dugo odlagati nastavu.

“Da li odlaganje sedam ili deset dana ili dve nedelje, mislim da se neće biti bitnije odraziti na funkcionisanje zdravstvenog sistema koji ima svoju komplijantnost i može da odgovori zahtevima povećanog broja zaražene dece, ali kažem, pre svega Institut za majku i dete i naše druge zdravstvene ustanove leče decu i sa drugim oboljenjima, a usput se zabeleži i pozitivnost te dece”, rekao je on.

Kako je dodao, maske, distanca i vakcinacija, pre svega roditelja dece, može da doprinese značajno da ta prokuženost ne bude toliko velika.

“Svakako da deca koja imaju komorbitete treba da imaju onlajn nastavu”, rekao je dr Vuksanović.

Za sada je, kaže, ohrabrujuće da manji broj dece u odnosu na delta soj zahteva prijem u bolnicu, a pogotovo na odeljenjima intenzivne nege, navodeći da se najčešće radi o blagim simptomima bolesti koje izazivaju drugi virusi, uključujući i grip.

Prema njegovim rečima, klinička ekspresija je uglavnom kod dece koja su mlađa od pet godina.

“To je karakteristično, mala deca mogu da imaju povišenu temperaturu, malaksala su, povraćaju, imaju dijareju, što može da dovede do gubitka tečnosti i to su standrade indikacije eventualno za nadoknadu tečnosti ukoliko to nije moguće uraditi normalnim putem, to eventualno može da zahteva prijem u bolnicu i nadoknadu tečnosti”, rekao je dr Vuksanović.

indeksonline.rs/Tanjug