Naslovna srbija Beograd DS: Sindikati da izvrše pritisak na ministra prosvete da se predje na...

DS: Sindikati da izvrše pritisak na ministra prosvete da se predje na onlajn nastavu

Foto:Tanjug

BEOGRAD – Demokratska stranka (DS) pozvala je danas prosvetne sindikate da “uz upotrebu svih sredstava sindikalne borbe” izvrše pritisak na resornog ministra Branka Ružića kako bi se usled pogoršanja epidemiološke situacije, nastava u naredne dve nedelje održavala onlajn.

DS je u saopštenju podsetila na ranije upozorenje Udruženja pedijatara Srbije da će povratak djaka u škole dovesti do “naglog povećanja zaraženih medju decom a posledično i medju učiteljima i nastavnicima”.

“Srbija ovih dana obara sve rekorde po broju zaraženih, a povećava se i broj obolelih na respiratorima i broj preminulih. Ubrzano širenje virusa može dovesti do situacije u kojoj učenicima i neće imati ko da predaje, zbog potencijalno velikog broja obolelih nastavnika u narednim danima”, upozorili su iz Demokratske stranke.

Ocenili su da je kombinovani model nastave “najlošiji po decu, jer se uglavnom svodi na to da deo odeljenja sluša nastavu u školi, dok preostali učenici sede kod kuće, bez nastave” i zatražili da se u naredne dve nedelje nastava u srednjim školama i višim razredima osnovne škole odvija onlajn, u realnom vremenu i uz komunikaciju nastavnika i učenika.

“Primer Hrvatske u kojoj je broj obolelih učenika za samo pet dana, od povratka u klupe, porastao za skoro 70 odsto trebalo bi da bude najbolji pokazatelj zašto prosvetni sindikati moraju da stanu u zaštitu učenika, nastavnika i celokupnog obrazovanja”, stoji u saopštenju DS.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version