ČAČAK – Rukovodilac Radnog tima za praćenje epidemije u Čačku epidemiolog Mihajlo Luković ocenio je danas da bi se ovaj talas epidemije virusa korona mogao završiti do kraja januara ili u prvoj sedmici februara.

Luković je rekao, na konferenciji za novinare u Čačku, da je “ovaj soj virusa korona mnogo blaži nego prethodni” i istakao da je vreme da koronu prihvatimo kao što smo ranijih godina prihvatali grip.

“Mi moramo da menjamo i psihološki pristup epidemiji. Ne treba se opuštati. Kad čovek ima bolest treba je lečiti, ali ne treba živeti u strahu kakav smo imali prethodne dve godine. Mislim da je vreme da strah izbacimo iz naše kuće, iz naših života i da živimo konačno normalno kao što smo i ranije živeli”, rekao je Luković.

U Moravičkom okrugu je u prethodna 24 časa virus korona potvrdjen kod 483 osobe od 1.081 testiranih, a dve osobe su preminule od posledica infekcije.

Prema podacima Radnog tima na kovid odeljenju čačanske bolnice, preminula je jedna osoba iz Ivanjice stara 87 godina i jedna iz Lučana stara 81 godinu.

Takodje, prema nezvaničnim podacima na kovid odeljenjima čačanske bolnice, od sredine jula do danas, preminulo je 286 pacijenta iz Moravičkog okruga – 204 iz Čačka, 44 iz Ivanjice, 34 iz Lučana i četiri iz Gornjeg Milanovca.

Za 24 časa korona virus potvrdjen je kod 216 osoba iz Čačka, 142 iz Gornjeg Milanovca, 65 iz Lučana i 60 iz Ivanjice, navodi se u saopštenju Radnog tima.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno se leči 28 pacijenata, isto koliko i prethodnog dana, a medju njima su i dve porodilje.

Od ukupnog broja hospitalizovanih na kovid odeljenju čačanske bolnice pet pacijenata je u teškom stanju i tri na respiratoru.

Direktor Doma zdravlja u Čačku Aleksandar Pajović rekao je, na konferenciji za novinare, da je u tom gradu od 1. januara povećan brij pregleda pacijenata u kovid ambulantama, a da je 15. januara dostignut maksimum od 565 pregleda dnevno.

On je dodao da se dnevno u Čačku vakciniše oko 100 ljudi, od kojih prvu dozu vakcine primi od 10 do 15 osoba.

Za 24 časa u Čačku su protiv virusa korona vakcinisane 84 osobe, od kojih je 10 primilo prvu dozu, 24 je revakcinisano, a 50 osoba je primilo treću dozu vakcine.

indeksonline.rs/Beta