BRISEL – Evropska unija pozdravlja kao važan korak rezultat referenduma na kojem su gradjani Srbije podržali ustavne promene ka nezavisnijem pravosudju, izjavila je danas u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Pisonero je navela da je uspeh referenduma, kojim je promenjen deo Ustava Srbije o pravosudju, “važan korak” i za sprovodjenje reformi na putu ka EU kao njenom opredeljenju.

Ukazala je da je nezavisnost pravosudja od ključnog značaja za put Srbije ka članstvu u EU i da srpske vlasti sada treba da dopune mnoge zakone.

Evropska komisija će raditi zajedno sa Beogradom kako bi te važne dopune bile realizovane, dodala je Pisnero.

Portparol Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Peter Stano takodje je naveo da EU pozdravlja završetak “važnog koraka” u ustavnoj reformi sa ciljem jačanja nezavisnosti pravosudja.

Stano je ukazao da proces reforme sa ciljem jačanja nezavisnosti pravosudja treba da bude nastavljen, navodeći da je za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno izmeniti niz zakona.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da Venecijanska komisija Saveta Evrope bude uključena i u naredne korake, naveo je Stano i dodao da će Unija nastaviti pomno da prati taj proces i da pruža finansijsku i tehničku podršku za primenu reformi u oblasti pravosudja.

Stano je dodao da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) omogućio da preuzima glasačke listiće na Kosovu, u skladu sa dosadašnjom praksom.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obradjenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

indeksonline.rs/Beta