BEOGRAD – Petodnevnu obuku Privredne komore Srbije za pisanje poslovno-investicionog plana, koja se realizuje u okviru Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, prošlo je do sada 886 polaznika i odobrena su 122 kredita, čija ukupna vrednost premašuje 254,6 miliona dinara.

Tako je kreirano 206 novih radnih mesta, objavila je PKS i navela da se taj program nastavlja i u 2022. godini.

Program trenutno sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede, Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i PKS kao implementacionim partnerom.

“Cij programa je da se novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro, malim i srednjim preduzećima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa, obezbedi novac za uspešno poslovanje”, kaže rukovodilac Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) u PKS Tamara Dunđerović.

Pogram podrazumeva finansijsku podršku u vidu granta, obuke za izradu biznis plana, kao i mentoring za početnike u poslovanju u prvoj godini korišćenja kredita.

Srpska fondacija za preduzetništvo (Serbian Entrepreneurship Foundation – SEF) sprovodi Program podrške preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima koji u svom poslovanju trpe posledice pandemije kovida 19, kaže upravnik Fondacije Aleksandar Grabovac.

“Cilj ovog programa je da klijentima banaka, čije je poslovanje bilo najpogođenije pandemijom, olakša pristup bankarskim kreditima i obezbedi preko potrebna obrtna sredstva za nastavak i oporavak poslovanja. Fokus je na klijentima iz najpogođenijih delatnosti, hoteli, restorani, transport, usluge… Takođe, program omogućava i klijentima banaka da dalje razvijaju svoje poslovanje putem podrške u investicionim aktivnostima”, navodi Grabovac.

Finansijsku podršku u vidu grantova je obezbedilo Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, a Nemačka razvojna banka (KfW) zadužena je za implementaciju.

U 2021. je oko 150 klijenata banaka iskoristilo pogodnosti koje daje Program podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Fondacija za ovaj program ima zaključen ugovor sa Halkbankom.

U narednim mesecima očekuje se uključenje još četiri-pet poslovnih banaka.

Srpska fondacija za preduzetništvo je neprofitna, nevladina organizacija čiji osnivači su Nemačka razvojna banka (KfW) i PKS.

Osnovni cilj rada Fondacije je da početnicima u poslovanju, startapima, mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima olakša pristup potrebnim finansijskim proizvodima.

indeksonline.rs/Tanjug