Naslovna srbija Beograd Janković: Gužve iz kovid ambulanti se nisu prelile na bolnice, olakšanje početkom...

Janković: Gužve iz kovid ambulanti se nisu prelile na bolnice, olakšanje početkom marta

Tanjug

BEOGRAD – Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je danas da se gužva iz kovid ambulanti nije prelila na bolnice i da je u njima situacija bolja nego što je epidemiološka slika.

Janković je za N1 rekao da talas novozaraženih korona virusom za sada ide kao što je predvidjano i ocenio da će naredne dve, tri nedelje biti burne, nakon čega će uslediti brzo spuštanje novozaraženih.

“Značajnije olakšanje početkom marta. Gotovo svi pacijenti koji dolaze i bivaju hospitalizani nisu vakcinisani. Vakcine su bile efikasne čak da spreče zaražavanje kod prethodnih sojeva”, kazao je Janković.

On je ocenio da omikron soj korona virusa izgleda kao druga bolest, da su nivoi bioloških markera znatno manji, ali i da je očigledno da se virus vezuje za ćelije u gornjem respiratornom traktu i da ne dolazi do pluća.

Naglasio je i da flurona, istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe, koja je registrovana u Srbiji, “ne zaslužuje pažnju za naslovnice” i dodao da je nošenje maske dovoljna preventivna mera zaštite od gripa.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version