NOVI PAZAR – Na zabavi organizovanoj pre nekoliko dana u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju, pripadnici MUP-a Srbije pevali su „Oj Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put ponovila, oj Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru, oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko redenika“.

Povodom sramnog postupka policajaca koji su pevali pomenute pesme, reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je izostala reakcija ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Izvršni direktor Akademske inicijative Forum 10 iz Novog Pazara Fahrudin Kladničanin smatra da institucije moraju brzo da reaguju i time pošalju jasnu poruku kako bi se prekinuo lanac mržnje koji se na ovaj način proizvodi.

“Institucije u Srbiji moraju da reaguju i spreče govor koji poziva na mržnju i netrpeljivost prema Bošnjacima u Priboju. Repretoar nacionalističkih pesama i stihova koji prizivaju Sjenicu za drugu Srebrenicu i Novi Pazar za drugi Vukovar su neprihvateljive, nepoželjne i ovo društvo vode u sunovrat, podgrejavaju mržnju i narušavaju skladne međuetničke odnose Srba i Bošnjaka. Poslednji događaji su jasan pokazatelj da naše društvo nikada nije otpočelo da se suočava sa prološću i da mi godinama pod tepih guramo vrlo ozbiljne probleme i pravimo se gluvi i slepi. Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da reaguje, nadležni ministar Vulin mora da reaguje, tužilaštvo mora da reaguje – država treba da pošalje jasnu poruku, posebno kada je ovaj slučaj u pitanju, upravo zbog toga što se on dogodio u Priboju, koje je zbog rata u BiH i događaja iz tog perioda bio suočen sa velikim izazovima i problemima koji su se prelamali preko Bošnjak u tom gradu. Bošnjaci drugu državu osim Srbije nemaju. Ovaj događaj jeste uznemrio Bošnjake, uznemerio je sve građane bez obzira na nacionalnost, pa i većinske Srbe i zato konačno neko mora ovaj lanac mržnje koja se proizvodi da prekine” – rekao nam je Kladničanin.

indeksonline.rs