BEOGRAD – Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić ocenio je da će predstojeći izbori biti neka vrsta političkog čistilišta, jer stranke koje ne budu ušle u parlament “mogu da stave katanac na bravu i završe karijeru”.

U intervjuu za nedeljno izdanje Blica, Ljajić je rekao da se njegova stranka godinu dana ozbiljno priprema za aprilske izbore i da SDPS danas ima razvijenu infrastrukturu i dobru organizaciju, ukupno 132 odbora.

“Cenimo da je naša dosadašnja saradnja sa SNS bila sasvim korektna i da će se nastaviti, ali to isključivo zavisi od stožerne stranke u našoj koaliciji”, rekao je Ljajić.

Zamoljen da prokomentariše nedavne nacionalističke incidente u Priboju, Ljajić je rekao da je prvo pomislio da se radi o nekim starim snimcima nacionalistički ispada.

“Pomislio sam da se radi o nekom starom snimku, sa nekog drugog mesta koji je neko pokušao da plasira u ovom osetljivom trenutku. Nisam hteo da verujem da neko to može da radi u Priboju 2022. godine bez ikakvog povoda. Još strašnije je bilo kada se saznalo da glavni akter snimka ima samo 18 godina. Nacionalizam se se brže i opasnije širi od svakog virusa, a svakako se duže zadržava na određenom prostoru”, upozorio je Ljajić.

Istakao je da su tokom nedavne posete predsednika Vučića poslate dve ključne poruke – da zajednički život nema alternativu i da neće biti tolerancije za one koji izazivaju nacionalističke incidente.

On je predočio da su se u poslednjoj deceniji u svetu promenile politička i društvena paradigma.

“Nacionalizam i populizam postali su glavno obeležje i u zemljama za koje smo mislili da su imune na takve anomalije. Kada ste u poslednje vreme čuli da neki državnik govori o vladavini prava, ljudskim pravima, toleranciji, suživotu, antifašizmu, o tim univerzalnim i bazičnim vrednostima? Sve se promenilo, ali nagore”, kazao je Ljajić i podsetio da smo imali prilike da naučimo gde nas je odveo nacionalizam tokom 1990-tih godina.

“I danas plaćamo cenu te politike i još dugo ćemo je plaćati”, zaključio je predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

indeksonline.rs/Tanjug