MOSKVA – Moskva poziva Vašington i njegove evropske saveznike da odustanu od politike podizanja tenzija oko Ukrajine i zauzmu konstruktivan stav, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.”Histerija koju podstiču Sjedinjene Američke Države zaista dovodi do histerije u Ukrajini gde ljudi samo što nisu spakovali kofere za prvu liniju fronta”, ocenio je Peskov.

On je naveo da američki mediji objavljuju veliku količinu neproverenih, iskrivljenih i namerno lažnih informacija ;o dešavanjima u Ukrajini i to već postaje svima jasno, preneo je TASS.

“Dosledno kritikujemo ovaj stav i pozivamo Vašington i njegove saveznike na evropskom kontinentu da odustanu od ove politike i zauzmu konstruktivan, miran i uravnotežen pristup”, rekao je portparol ruskog predsednika, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izveštaje zapadnih medija da je Bela kuća nezadovoljna stavom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o pretnji od navodne invazije Rusije na Ukrajinu.

Si-En-En (CNN) je ranije izvestio, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, da se napetost izmedju Vašingtona i Kijeva povećava. Prema navodima američkog tv kanala, američkog predsednika Džozafa Bajdena i njegove savetnike iznerviralo je što ukrajinski zvaničnici “javno umanjuju pretnju” o invaziji Rusije i ne pokazuju preveliku zahvalnost na podršci SAD.

Kijev je američku procenu situacije ocenio kao “preteranu reakciju koja izaziva paniku i ekonomska previranja” u Ukrajini, dok “u isto vreme SAD odbijaju da preduzmu preventivne mere odvraćanja, kao što je uvodjenje novih sankcija Rusiji”, naveo je Si-En-En.

indeksonline.rs/Beta