NOVI PAZAR – Povodom video-snimka sa kafanskog veselja objavljenog 2. januara 2022. na društvenim mrežama i u medijima, na kojem su, pored ostalih gostiju, starešine i pripadnici policijske uprave Priboj i granične policije Srbije, a na kojem su pevane pesme u kojima se veliča genocid u Srebrenici i poziva na ponavljanje genocida i ubijanje Bošnjaka, novopazarske nevladine organizacije, izdaju

Saopštenje za javnost

“Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD i Urban-In najoštrije osuđuju pevanje nacionalističkih i šovinističkih pesama i izražavaju zabrinutost za bezbednost, mir i sigurnost bošnjačkog stanovništva na prostoru Republike Srbije.

1. Zahtevamo od Ministarstva policije i tužilaštva da hitno reaguju i da procesuiraju i kazne učesnike ovog sramnog događaja.

2. Zahtevamo od nadležnih državnih organa i institucija da prestanu sa negiranjem i konačno priznaju genocid u Srebrenici.

3. Zahtevamo od nadležnih da rasvetle sve zločine koji su se desili u Sandžaku tokom devedesetih i zločince kazne” – navodi se u saopštenju koje potpisuju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “DamaD” I Urban-In.

indeksonline.rs