ČAČAK – Oko sto ljudi blokiralo je u 13 časova Ibarsku magistru u Preljini kod Čačka, zahtevajući da se raskinu svi ugovori sa kompanijom Rio Tinto, obustave iskopavanja litijuma i drugih metala i da se ukine uredba vlade o prostornom planu za projekat “Jadar”.

Okupljeni gradjani nose zastave Srbije i parole na kojima piše “Rio Tinto marš iz Srbije”, “Ne damo djedovinu”.

Tokom blokade došlo je do nekoliko verbalnih rasprava sa nestrpljivim vozačima koji su čekali u koloni i hteli da prodju, ali su te rasprave završene bez incidenata.

Na blokadi magistralnog puta u Preljini nije primećeno prisustvo uniformisane policije, a učesnici blokade rekli su agenciji Beta da je policija smeštena na tri punkta u okolini mesta koje je blokirano.

Predstavnici ekoloških organizacija reki su ageniciji Beta da je današnja blokada “odgovor premijerki Srbije Ani Brnabić” koja, kako navode, nije htela da ih primi prilikom njihovog ranijeg okupljanja ispred zgrade vlade u Beogradu.

“Premijerka nas nije udostojila ni da razgovora sa nama, nije htela da čuje naše zahteve, iznosi neostine u javnosti”, rekli su predstavnici ekoloških organizacija.

Oni su dodali da neće dozvoliti iskopavanja litijuma i drugih metala na njihovim njivama.

indeksonline.rs/Beta