BEOGRAD – Predsednik etičkog odbora Visokog saveta sudstva i sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji Omer Hadžiomerović kaže da će na sutrašnjem referendumu glasati za promene Ustava i poručuje da je vrlo bitno izaći na referendum jer je to “prvi korak u smanjenju uticaja politike na pravosuđe”.

“Ovo je jedan korak napred ka smanjenju političkog uticaja na pravosuđe. Zašto je to bitno? Zato što je vaše Ustavom zagarantovano pravo da vam sudi nezavisan sudija. Izlazak na referendum je jedan korak napred u zadobijanju vašeg ustavnog prava”, rekao je Hadžiomerović za b92.net.

On je ocenio da predložena rešenja reformi “nisu idealna”, ali da daju dobar osnov za dalji rad i eliminisanje upliva politike.

Na pitanje šta se menja najavljenim reformama, Hadžiomerović je rekao da, iako je tema vrlo apstraktna, mora da se razume da se referendum bavi temama koje su vrlo bitne za jednu državu.

“Svako ko se bavi Ustavnim pravom, bilo u srednjoj školi, bilo da ga izučava na fakultetu, reći će vam koliko je Ustavno pravo suvoparno. Međutim, moramo da razumemo koliko je ova tema bitna. Vidite, svaka država ima podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Država, zapravo, daje garancije da je sud nezavisan. Ona Ustavom daje garanciju da je sud nezavisan. Mi to zovemo pravne garancije”, objasnio je Hadžiomerović.

Kako je dodao, referendumom se te garancije menjaju.

“Te garancije se sada menjaju. Na primer, sudija više bez svoje volje neće moći da bude premešten u drugi sud, osim u izuzetnim prilikama”, rekao je on.

Istakao je da se novim pravnim garancijama garantuje nezavisnije sudstvo.

“Menja se način izbora sudija, ko ih bira. Isto tako ko bira javne tužioce i njihove zamenike. Sada će o njihovom izboru odlučivati zakonodavna vlast, stručno telo, a ne političari”, izričit je Hažiomerović.

Upitan da prokomentariše kritike reformi pravosuđa, Hadžiomerović navodi da se one mogu podeliti na dve grupe – paušalne i pravno utemeljene.

“Postoje različite kritike i one se mogu podeliti na dve grupe. Paušalne, i tu se svašta priča, kako će stranci vladati, kako će pravnici birati sami sebe…a postoje ljudi koji su protiv ovih ponuđenih rešenja i daju za to argumente koji su valjani”, rekao je Hadžiomerović.

Naveo je da je i sam svestan da bi neke stvari mogle biti urađene drugačije, ali da treba pre svega gledati šta se reformama dobija.

“Pitanje je šta ko očekuje. Po mom mišljenju, ponuđena rešenja donose više benefita i zato ću ja zaokružiti ”da” u nedelju”, naveo je Hadžiomerović.

Na pitanje šta običan građanin dobija ponuđenim rešenjima, Hadžiomerović kaže da se boljitak neće automatski osetiti, ali “da se daje osnov za boljitak”.

“Ustav ne rešava kompletno sve probleme već samo dobijamo pravni okvir da dođe do njihovog rešenja”, rekao je on.

On ističe da je glavna ideja smanjenja uticaja politike na sudstvo, ali da bi se na tome moralo ozbiljno raditi.

“Smanjenje političkog uticaja je glavna ideja, ali da bi se to i postiglo, moraju se promeniti i neke druge stvari. Ipak to bi bio prvi korak ka pravdi”, rekao je.

“Ovo sve se ne radi zbog sudija već da bi građani mogli da uživaju pravo na nezavisno i pravično suđenje”, zaključuje Hadžiomerović.

indeksonline.rs/Tanjug