BEOGRAD – Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas u saopštenju da je, zbog širenja omikron soja virusa korona, izvesno da će se u narednom periodu povećati broj zaražene i hospitalizovane dece.

U saopštenju se navodi da podaci iz SAD i evropskih zemalja pokazuju da broj registrovanih slučajeva virusa korona u uzrastu do 18 godina konstantno raste, i u apsolutnim ciframa, i po učešću u ukupnom broju obolelih.

S obzirom na to da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je

klinička slika teža i zahteva lečnje u bolničkim uslovima.

U Udruženju pedijatara navode da je u periodu kada je bio dominantan delta soj virusa, zapažen porast broja obolele dece u odnosu na prethodni talas, a da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

Dodaju da je najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem kod mlađh od četiri godine, a posebno je zabrinjavajuće što su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

“Jedini način da zaštitimo kategoriju dece do četiri godine je

vakcinacija svih u njihovom okruženju”, poručuju iz Udruženja.

U skladu sa tim podacima, Udruženje apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se deca starija od 12 godina vakcinišu.

Takođe, apeluju i da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

indeksonline.rs/Tanjug