BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije danas su postavljali pitanja izvršnoj vlasti, pa je tako poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović ocenio da ohrabruje činjenica da će sutra u Priboju boraviti predsednik Aleksandar Vučić.

“Ono što smo imali prethodnih dana je jako opasno. Jako je opasno iz razloga što se neko ko se zakleo da poštuje Ustav i zakone Srbije, po kojima su svi bez obzira na versku, nacionalnu i rasnu pripadnost jednaki i da se moraju poštovati njihova ljudska prava”, rekao je on u Skupštini Srbije povodom nekoliko incidenata koji su se dogodili u tom gradu.

Fehratović je rekao da kao poslanik, ali i kao Bošnjak apeluje na sve da se vrate suštini života, a to je, kako je rekao, izgradnja međusobnog poverenja.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pitao je, kako je rekao, o pretnjama koje su upućene Bošnjačkom narodu.

Imamović je rekao da pitanje postavlja ne zbog toga što ima veliko poverenje u tužilaštvo, nego kako bi, kaže, skrenuo pažnju institucijama u Srbiji, ali i međunarodnoj javnosti koliko institucije ohrabruju i dozvoljavaju širenje nacioalne i verske mržnje.

“Svi ste videli snimak policajaca u Priboju kako pevaju pesme kojima se preti novim genocidom, novim ratnim zločinima nad Bošnjacima, nadam se da je i tužilaštvo pogledalo taj snimak i mi godinama upozoravamo ovde na takve pojave”, rekao je Imamović.

On tvrdi da su ranije policajci štitili huligane koji su na stadionima uzvikivali neprikladne parole, a da im se sada pridružuju.

“Protiv svih policajaca koji su u Priboju pevali prateće pesme upućene Bošnjačkom narodu mora biti pokrenut krivični postupak”, rekao je Imamović.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da ne postoji nijedan državni organ, kao ni funkcioner koji nije osudio skandalozno ponašanje i događaje u Priboju.

“Predsednik Aleksandar Vučić će sutra boraviti u Priboju gde će po ko zna koji put još jednom poručiti da je država Srbija država srpskog naroda, ali i svih građana koji u njoj žive i da smo aposlutno ravnopravni”, rekao je Marković.

Tu temu potenciraju, kaže Marković, samo oni koji mogu da ostvare neku političku korist i koji ne žele da čuju argumente.

Marković je pitao i šta će država preduzeti da zaštiti ogromnu većinu građana Srbije od terora vrlo agresivne manjine koja najaljvuje blokiranje puteva i saobraćajnica.

indeksonline.rs/Tanjug