BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će oko 16.00 časova glasati o predlogu da se mladima od 16 do 29 godina isplati pomoć države od po 100 evra.Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević pohvalio je predlog da se i mladima isplati pomoć zbog kovida.

Osvrnuo se na ekonomsku krizu u celom svetu zbog virusa i pohvalio rad vlade Srbije, način na koji je isplaniran budžet za 2022. godinu i nivo stranih investicija.

Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije takodje je pohvalio ekonomsku politiku vlade, a naročito zbog pažnje koju poklanja mladim ljudima.

“Možda putovanje, možda neka knjiga i ulaganje u svoje znanje”, pretpostavio je poslanik kako će mladi potrošiti po sto evra.

Ipak se u većem delu govora osvrnuo na nedavna dešavanja u Sandžaku i rekao da ga pogadjaju “nemile scene koje su se mogle videti za Božić i Novu Godinu”, a kada su pojedinci pretili Bošnjacima.

Zoltan Pek iz Saveza vojvodjanskih Madjara podržao je predlog za pomoć mladima i ponovio ko će sve imati pravo na pomoć.

Pek je ponovio proceduru za gradjane od 16 do 29 godina, da je prijava od 15. januara i kako se do novca može doći.

Poslanica SPS- a Snežana Paunović rekla je da treba i od mladih poslanika čuti kako su doživeli ovakvu pomoć države i pohvalila što se pomoć države odnosi baš na mlade ljude.

Ona je od ministra tražila da ponovi ko su mladi ljudi koji dobijaju pomoć i kako da do nje dodju.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je prvi korak da poslanici izglasaju zakon, pa objavljivanje u Službenom glasniku, pa da zakon stupi na snagu dan kasnije, dakle 13. ili 14. januara.

“Svako ko je do tog dana napunio 16 godina ima pravo na pomoć”, rekao je ministar i dodao da je sve detaljno objavio na svom instagram profilu.

Anketa je pokazala da će “neko da kupi patike, neko da plati ratu za letovanje, a jedan je čak rekao da će da zaprosi devojku”, rekao je Mali i istakao da će se novac svakako vratiti nazad u budžet.

Ministar je detaljno ponovio sve pomoći koje su uplaćene gradjanima i privredi zbog kovida 19., koliko su dobili penzioneri, turistički radnici, zanatlije i dodao da je pokazana odgovorna ekonosmka politika.

“Ne znam da li je neka zemlja reagovala u takvom obimu kao Srbija”, rekao je Mali.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić osvrnula se na period pre nego što je ta stranka došla na vlast i iznela niz kritika na račun prethodne vlasti.

Pohvalila je predlog pomoći mladima, iznela tvrdnju da se mladi ubrzano vraćaju u Srbiju što je, kako smatra rezultat mera ove vlade.

Skupština će danas raditi bez redovne pauze, a glasanje je najavljeno za 16. 00 časova.

indeksonline.rs/Beta