NOVI PAZAR – Sektor za vanredne situacije danas zvanično završava projekat prekogranične saradnje sa Crnom Gorom pod nazivom „Budimo pripremljeni“, sproveden sa Fondacijom za razvoj severa Crne Gore – FORS Montenegro i uz podršku Evropske unije.

U sklopu projekta, koji je započeo 1. decembra 2019, donirana je vredna oprema, održani su brojni seminari i treninzi koji su unapredili efikasnost i omogućile našim vatrogascima –spasiocima da brže i bolje reaguju u vanrednim situacija.

Pripadnici Sektora, kroz nabavku pet terenskih vozila „dačija duster“, pet termovizijskih kamera i pet prenosnih rezervoara za vodu, unapredili su kapacitete za pravovremeni prvi odgovor u slučaju vanrednih događaja – posebno požara.

Takođe, za vreme trajanja projekta, za vatrogasce iz Novog Pazara, Sjenice, Raške i Tutina, organizovana su dva petodnevna prekogranična treninga i terenske vežbe, konferencija „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje“, deset radionica na kojima su učešće uzeli predstavnici Sektora za vanredne situacije Republike Srbije, MUP-a Crne Gore, Direktorata za zaštitu i spašavanje i opštinskih službi zaštite i spasavanja,Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Pazar, čime je ostvarena bliža saradnja sa kolegama iz pograničnog područja u Crnoj Gori u slučaju zajedničkog reagovanja u prekograničnim vanrednim situacijama.
Ovaj projekat je veliku pažnju usmerio na jačanje svesti opšte populacije o rizicima od katastrofa i važnosti pitanja smanjenja rizika od katastrofa, naročito dece i omladine, kroz predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, posete organizacionim jedinicama Sektora za vanredne situacije, ali i kroz izradu i distribuciju velikog broja publikacija i brošura o zaštiti od poplava i požara. Više od 600 mladih sa teritorije Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške bilo je uključeno u aktivnosti projekta i imalo je priliku da se pripremi i edukuje za krizne situacije koje mogu nastati.

Vatrogasci-spasioci, učesnici seminara i obuka ocenili su ih kao izuzetno korisne i istakli da će usvojene veštine i primeri dobre prakse znatno uticati na podizanje efikasnosti.

” Sve ove aktivnosti značajno su doprinele unapređenju rada, a kao što ime projekta kaže, sada smo još spremniji da se suočimo sa svakim izazovom i budemo tu za naše sugrađane, o kakvoj god da je vanrednoj situaciji reč”, zaključuju oni.