BEOGRAD – Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) pozvala je danas gradjane da na predstojećem referendumu glasaju za predložene promene Ustava u oblasti pravosudja, navodeći da bi svako odlaganje reformi u toj oblasti podrazumevalo “usporavanje Srbije na evropskom putu”.

SDPS je u saopštenju ocenila da su nedostatak nezavisnosti u sudstvu i prevelika uloga parlamenta prilikom imenovanja u pravosudju, ustanovljeni “skoro odmah nakon usvajanja poslednjeg Ustava” kao i da je Venecijanska komisija “uočila i podredjenost poslanika partijskom rukovodstvu”, što je po navodima te stranke, bio još jedan argument za predložene izmene.

“Svako društvo koje raspravlja u javnosti da li je potrebno menjati Ustav kako bi se unapredio rad pravosudja, na dobrom je putu. Pozivamo gradjane i gradjanke Srbije da glasaju za promene i zaokruže ‘da’ na referendumu, kako bismo nastavili sa EU integracijama i kako bismo stvorili uslove za unapredjenje rada pravosudja”, naveli su iz Socijaldemokratske partije Srbije.

Referendum o izmenama Ustava u oblasti pravosudja biće održan u nedelju, 16. januara.