Naslovna PLANETA Sud otkrio razloge za deportaciju Ðokovića

Sud otkrio razloge za deportaciju Ðokovića

Foto:Tanjug/AP/Darko Bandic

MELBURN – Federalni sud Australije jutros je, pet dana nakon što je svetski teniser broj jedan Novak Ðoković deportovan iz Australije, obelodanio razloge za takvu odluku.

Naime, glavni sudija Federalnog suda DŽejms Olsop se nakratko obratio u 16.15 časova po australijskom vremenu, navodeći da ima ovlašćenje da objavi pune razloge za odluku da se odbaci Ðokovićeva žalba na deportaciju, prenosi australijski list “Herald san”.

U obrazloženju suda se navodi da nije “iracionalno ili nelogično” da ministar zaključi da je Ðokovićevo prisustvo u Australiji moglo da ugrozi zajednicu, čak i ako drugi nisu imali takav stav.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio”, navodi se između ostalog u obrazloženju suda.

Sud, međutim, ističe još detalj, a to je da je “parlament jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice”.

Sudija Olsop je priznao da je postojala podrška Ðokoviću da ostane u Australiji i da je on “osoba sa dobrim ugledom” koja nije pokušala da krši australijske zakone.

On je, međutim, odbacio sugestije da će ukidanje vize Ðokoviću naštetiti ekonomskim interesima Australije i ugroziti održivost Australijan opena.

Sud je presudio i da je ministar Aleks Houk imao razloga da tvrdi da je Ðoković poznat po antivakserskim stavovima.

“Ministar je mogao da zaključi da je Ðoković odabrao da se na vakciniše iako su cepiva dostupna već godinu dana. To što je u januaru 2022. nevakcinisan zbog toga što je 16. decembra bio pozitivan na kovid ne objaaanjava njegov stav mesecima uoči turnira. Ministar je mogao da zaključi da je Ðoković odabrao da se ne imunizuje zato što se protivi imunizaciji ili ne želi to da uradi.”

Ključan razlog deportacije, može se zaključiti, bilo je Ðokovićevo pojavljivanje u javnosti posle pozitivnog testa, što je ministar Aleks Hok naveo u svom izveštaju.

Ðoković je 18. decembra u Beogradu imao intervju sa Ekipom znajući da ima pozitivan test na koronu, što je Hok protumačio kao neodgovorno ponašanje teniske zvezde koja može podstaći slično raspoloženje i u njegovoj zemlji.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version