Naslovna COVID-19 U Sloveniji omikron soj korone postao dominantan, mladi se zaraženi vratili iz...

U Sloveniji omikron soj korone postao dominantan, mladi se zaraženi vratili iz Beograda

Foto:Tanjug/AP/Thibault Camus

BEOGRAD/LJUBLJANA – Omikron soj korona virusa postao je dominantan u Sloveniji, uglavnom se širi lokalno, ali je zabeleženo i više uvezenih slučajeva ;medju mladima koji su doček nove godine proslavili u Beogradu.

Medju skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrdjeno 200 slučajeva zaraze, a većina tih zaraza odnosi se na omikron varijantu, kazala je danas na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), a prenosi Hina.

Po podacima dve slovenske laboratorije ovlašćene za analizu uzoraka zaraženih, omikron varijanta u Sloveniji je poslednjih dana postala dominantna.

Iz Nacionalne laboratorije za zdravlje, životnu sredinu i hranu ;(NLZOH) naveli su da je medju njihovim pozitivnim PCR testovima udeo omikrona već 63 odsto.

Udeo omikrona još je veći u uzorcima koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju (IMI) i iznosi 82 odsto, potvrdio je direktor te ustanove Miroslav Petrovec.

Kako prenose slovenački mediji, najveći broj potvrdjenih slučajeva zaraze omikronom rezultat je lokalnog prenosa u populaciji, a većina zaraženih epidemiolozima, koji traže njihove kontakte, navodi da ne znaju gde su se zarazili ;ili ;da je verojatno reč o zarazi unutar porodice.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version