NOVI PAZAR – Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenjuje da su “genocidne pretnje Bošnjacima” suština problema, a da su rešenja pokretanje krivične odgovornosti protiv policajaca po službenoj dužnosti, sprovođenje lustracije u policiji, tužilaštvu i drugim državnim organima, kao i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u njima u skladu sa nacionalnom strukurom stanovništva.

On je nazvao današnju posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Priboju “izrežiranom pozorišnom predstavom ” .

“Došao predsednik u Priboj i u prvom planu je velikosrpska ikonografija, u prvom planu su hodža i pop. Sama ova slika sveštenika je deo te velikosrpske ideje ove vladajuće strukture na čelu sa Vučićem, da su Bošnjaci po njihovom mišljenju, srpska verska grupa islamske vere”, kazao je Ugljanin i dodao da vernicima bilo koje vere nisu potrebni posrednici između čoveka i Boga.

“Nama nije potreban ni pop, ni hodža, mi u svojim srcima ili nosimo ili ne nosimo to”, rekao je lider SDA.

On je na konferenciji za novinare istakao da nije tačna tvrdnja da u Priboju ima međunacionalnih tenzija, već samo “genocidnih pretnji državnog vrha, upućenih preko policije, Bošnjacima koji nikome ništa nažao nisu učinili”.

“Vučićeva poseta je bila školski primer nipodaštavanja, vređanja i ponižavanja Bošnjaka. Umesto prazne priče, Vučić je trebalo da kaže koliko je policajaca učestvovalo u pretnjama i koliko ih je isterano sa posla, kao i da su na njihova mesta zapošljeni Bošnjaci. Da kaže koliko je ljudi u tužilaštvu i državnoj bezbednosti smenjeno jer nisu ništa preduzeli”, poručio je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, “vladajući velikosrpski režim” je ogroman novac uložio u ratnu propagandu i otvaranje “žarišta” u regionu, a da poslednji incidenti u Sandžaku imaju cilj da skrenu pažnju sa građanskih protesta u Srbiji.

“Građane Sandžaka pozivam da sačuvamo našu tradicionalnu međunacionalnu toleranciju, suživot i harmoniju, pozivam ih na razum, da misle svojom glavom kao što su počeli da misle građani Srbije koji su izašli na proteste. Građane Srbije pozivam da se pridruže protestima i traže odgovornost za to što su nam prodali zemlju, vazduh, vodu, slobodu i uvukli nas u dugove”, rekao je Ugljanin.

On je još jednom rekao da je sve što se dešava ovih dana samo još jedan razlog da se bojkotuje predstojeći referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa i ponovo pozvao građane da ne izađu na biračka mesta u nedelju.

rtvnp.rs