Naslovna REGION Kosovo Vlada u Prištini odobrila nove antikovid mere

Vlada u Prištini odobrila nove antikovid mere

Foto:Tanjug

PRIŠTINA – Vlada privremenih institucija u Prištini odobrila je nove anti kovid mere, koje između ostalog, predviđaju uvođenje ograničenja kretanja od 22 sata do pet sati, umesto od ponoći kao što je bio slučaj do sada.

Ugostiteljski objekti mogu obavljati svoju delatnost od pet sati do 21 čas, a muzika je dozvoljena do 20.30.

Prema odluci vlade, građani koji ulaze na Kosovo i Metohiju moraju da budu potpuno vakcinisani, što znači da su primili tri doze antikovid vakcine, prenosi Kosovo Onlajn.

Oni koji nisu primili treću, buster dozu treba da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Vlasti su ranije odobrile tri scenarija za izvođenje nastave tokom pandemije i to učenje u školskom okruženju, kombinovano učenje koje uključuje delimičan povratak učenika u škole (prisustvo učenika u školama, u kombinaciji sa učenjem na daljinu), kao i učenje na daljinu ili onlajn.

Kada su u pitanju visokoškolske ustanove, u odluci se navodi da se nastava može odvijati uz fizičko prisustvo, pod uslovom da grupe od više od 50 osoba budu smeštene u najviše 50 odsto prostora.

U odluci kosovske vlade o novim merama se navodi da je epidemiološka situacija mirna, ali da ostaje rizik jer je dominantna omikron varijanta koronavirusa.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version