BEOGRAD – Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je Srbija veoma blizu najvećeg broja inficiranih korona virusom i da se očekuje da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave virusa.

“Medjutim, ne možemo to sa sigurnošću tvrditi jer puno zavisi od nas i našeg postupanja. Apelujem na sve osobe koje imaju simptome da se jave lekaru, kovid ambulanti ili ostanu kući i da kontrolišu svoje kretanje da ne bi veoma brzo prenosili ovaj soj virusa”, rekla je Jovanovićeva za Radio televiziju Srbije.

Prema njenim rečima, ukoliko se pojavi povišena temperatura prvo na šta treba pomisliti jeste da je reč o korona virusu.

“U ovom trenutku naš Nacionalni komitet za imunizaciju nije doneo odluku o primeni četvrte doza ali ona je moguća i preporučuje se osobama sa hroničnim obljenjima i upravo su te kategorije na koje treba uticati zaštitnom četvrtom dozom”, rekla je Jovanović.

Ona je rekla da osobe koje imaju hronične bolesti, ako su primile treću dozu, četvrtu već mogu primiti 28 dana posle treće.

“Kada je u pitanju obavezna imunizacija, jako je važno ne zaboraviti da je imunizacije neophodna. Obaveznost u ovom trenutku će biti razmatrana, prate se sve preporuke stručnih tela, Evropskog centra za kontrolu bolesti, Centra za kontrolu bolesti iz Amerike, Svetske zdravstevene organizacije, stručnih institucija”, rekla je Jovanovićeva.

indeksonline.rs/Tanjug