BRISEL – Ambasadori država članica EU odobrili su danas prvi paket sankcija protiv Rusije i oblasti Donjeck i Lugansk, nakon što je paket sankcija u utorak odobrio i Savet ministara spoljnih poslova.

Ambasadori su pokrenuli pisani postupak s rokom danas do 15 sati, s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsedništvo Savetom EU, prenosi Hina.

Sankcije bi trebalo da stupe na snagu danas popodne nakon što budu objavljene u službenom glasniku EU, objašnjavaju u Briselu.

Paket sankcija protiv 351 predstavnika ruske Dume i 27 pojedinaca i entiteta umešanih u “nezakonito priznanje otcepljnih ukrajinskih regiona” odnosno onih koji su ih finasirali, imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i vodili rat dezinformacijama protiv Ukrajine, uključujući i trgovinske sankcije protiv Donjecka i Luganska, danas se opet našao pred ambasadorima zemlja članica koji su dali “zeleno svetlo” na finalni tekst.

Nakon toga sledi izjašnjavanje zemalja članica “pisanom procedurom” koje bi trebalo da se okonča do 15 časova, nakon čega usvojeni dokumet o paketu sankcije ide na objavljivanje u EU službenom glasniku.

EU zvaničnici naglašavaju da su u ovom slučaju, koji karakterišu kao nastavak podrivanja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane Rusije” i kao “kršenje međunarodnog prava”, delovali brzo i jedinstveno na usvajanju snakcija koje će “zaboleti Rusiju”.

U Briselu dodaju i da je u pitanju prvi paket snakcija, a da su EU i njeni međunaroni partneri spremni za uvođenje novih mera protiv Moksve u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

indeksonline.rs/Tanjug