BEOGRAD – Tri udruženja iz Sarajeva, Banjaluke i Priboja podsetila su na godišnjicu otmice u Štrpcima na današnji dan 1993 i apelovali na Beograd i Sarajevo da “ne odugovlače sudske procese, već da ih intenziviraju da bi se zločinci osudili a porodice žrtava konačno dobile pravdu”.

“Krajnje je vreme da se izađe iz etnopolitičkih okvira, da se žrtvama prizna pravo na istinu, a to je da su oni bili žrtve politike koja ni dan danas na našim prostorima nije pobeđena”, saopštili su sarajevsko Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), banjalučki Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu i Ženski glas iz Priboja.

Oni su podsetili da su 27. februara 1993 oteti civili iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar i da su tom prilikom oteti a potom i ubijeni 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno NN lice.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Većina ubijenih su bili građani Srbije ili Crne Gore, navodi se u saopštenju UDIK.

“Takođe ističemo da je sramotno da porodice ubijenih i dalje ne dobijaju nikakvu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države”, navodi se u saopštenju.

Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića.

Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Ðekić, navodi se u saopštenju UDIK.

indeksonline.rs/Tanjug