Naslovna srbija Beograd Aplikacija namenjena odgoju dece Bebbo dostupna u 11 zemalja

Aplikacija namenjena odgoju dece Bebbo dostupna u 11 zemalja

BEOGRAD – U Srbiji je napravljena nova mobilna aplikacija namenjena roditeljima i odgoju dece “Bebbo”, koja se od danas može preuzeti na onlajn prodavnicama, a uskoro će biti dostupna i u 11 zemalja na 19 jezičkih varijanti, saopštio je UNICEF.

“Bebbo” je podrška koja treba roditeljima u prvim godinama života njihovog deteta, kako bi pratili rast i razvoj i brinuli o zdravlju i ishrani deteta, kao i pravovremenim pedijatrijskim pregledima i vakcinaciji, ali i vodili računa o sebi.

Ovo je unapređena verzija aplikacije “HaloBeba – Vaš saputnik u roditeljstvu” koju su razvili UNICEF u Srbiji i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, zajedno sa telefonskim savetovalištem HaloBeba, a u saradnji sa Nordeus fondacijom.

Informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, igri, učenju i zdravlju, najtraženije su među roditeljima, a Bebbo aplikacija nudi upravo odgovore na ova pitanja, kao i savete u vezi sa zdravljem dece.

Ovaj sveobuhvatni vodič za roditeljstvo i odrastanje deteta dostupan je korisnicima i Android i iOS uređaja, u onlajn, ali i oflajn modalitetu, kada se sadržaj prethodno učita sa interneta.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Deyana Kostadinova kazala je je ova aplikacija inovativni alat ka bezbrižnijem roditeljstvu, koji nudi praktične smernice i savete.

Izrazila je nadu da će unapređena i poboljšana aplikacija postati saveznik u odrastanju svakog deteta i podrška roditeljima ako imaju bilo kakve nedoumice.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da je Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju prepoznala inovativni kvalitet originalne HaloBeba aplikacije, na čijim temeljima je nastala Bebbo aplikacija, i omogućila je da ona bude dostupna i van granica Srbije”, rekla je Deyana Kostadinova.

Direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Dušanka Matijević istakla je da će njena institucija preko nove aplikacije proširiti i obogatiti podršku koju svakodnevno pruža roditeljima i svima koji se o deci staraju.

“Savetovalište godišnje pruži skoro 150.000 saveta telefonom, pre svega o nezi dece tokom bolesti, stomačnim grčevima, higijeni i dnevnim rutinama, savetima u vezi dojenja i ishrane, značaju vakcinacije, ali i o stimulaciji razvoja, značaju odnosa roditelja i dece i drugim temama za koje postoji interesovanje”, navela je Matijević.

Zaključila je da su izradom aplikacije “Bebbo”, Zavod i UNICEF nastavili dugogodišnju uspešnu saradnju u cilju dobrobiti dece.

Nordeus fondacija, kao partner, i stručnjaci kompanije Nordeus bili su instrumentalni za razvoj aplikacije, a generalni direktor Nordeusa Branko Milutinović je poručio da ovakav sistem podrške širi svoj pozitivan uticaj i van granica naše zemlje.

“Ovako široko dostupna i besplatna podrška mnogo znači, kako roditeljima, tako i deci, a posebno je neprocenjiva sada, kada su i zdravstveni i obrazovni sistemi pred izazovima pandemije”, izjavio je Milutinović.

Sadržaj aplikacije može se personalizovati prema uzrastu deteta, a svi podaci se čuvaju na ličnom uređaju korisnika. Mogu ga koristiti oba roditelja istovremeno za jedno ili više dece.

Pored saveta i stručnih konsultacija roditelji imaju mogućnost da putem aplikacije upotpune ideje za dnevne aktivnosti i igru sa decom, kao i biblioteku sa preko 700 članaka i video zapisa na temu roditeljstva.

Bebbo aplikacija je deo Programa podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru, koji sprovode UNICEF i Vlada Republike Srbije, uz podršku LEGO fondacije, navedeno je u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version