BEOGRAD – Borba protiv vršnjačkog nasilja mora da bude u vrhu prioriteta ne samo države, već i čitavog društva i o tome se mora govoriti otvoreno.

To su danas poručili učesnici tribine “Ne okreći glavu, pomozi, prijavi vršnjačko nasilje i zloupotrebe društvenih mreža” koja je održana u opštini Stari grad.

Narodna poslanica Andrijana Avramov, koja je inicirala održavanje tribine, istakla je da borba protiv vršnjačkog nasilja, treba da bude u vrhu naših prioriteta.

Avramov je posebno istakla kao osnovnu karakteristiku vršnjačkog nasilja da je žrtva uvek slabija.

Takođe je podvukla da bi trebalo razumeti koren problema, odnosno razlog zašto neka deca biraju da se na takav način ponašaju.

Slavica Ðukić-Dejanović je svoje izlaganje započela pozitivnim primerom iz Užica kada je devojčica Tara želeći da komunicira sa svojim drugarima naučila znakovni jezik.

Ukazala je na značaj donošenja Zakona o pravima deteta i podsetila na ciljeve iz Agende UN 2030 koji sprečavanje nasilja nad decom stavljaju u centar interesovanja.

Posebno je istakla značaj prevencije, što je, kako je rekla, jedini pravi i dugotrajni lek.

Zaključila je da je u borbi protiv vršnjačkog nasilja važno podsticati razumevanje, poštovanje različitosti, sportski duh i obezbediti nultu toleranciju na svaku vrstu diskriminacije.

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović istakao je da je veoma važno da o vršnjačkom i digitalnom nasilju govorimo otvoreno, posebno danas kada su društvene mreže preuzele primat u svakodnevnom životu i kada smo imali primere digitalnog nasilja koje su uznemirile javnost.

On je istakao potrebu da sve relevantne republičke, gradske i lokalne institucije deluju sistemski na prevenciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja.

Mihreta Fejzula iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ukazala je da su doneti brojni akti i procedure u cilju prevencije kojima su jasno definisani koraci u slučaju sumnje na postojanje nasilja.

Posebno je podvukla značaj blagovremenog reagovanja i koordinaciju različitih institucija sistema.

Navela je i primere dobre prakse i podsetila na postojanje nacionalne platforme “Čuvam te”, za prevenciju nasilja u školama, vršnjačko ili druge oblike nasiljja.

Ivan Radojević, iz Vestminsterske fondacije za demokratiju, govorio je o programu koji ta fondacija sprovodi u okviru HUGEN mreže parlamentarnih odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na Zapadnom Balkanu.

Ukazujući na ozbiljan rad koji institucije obavljaju u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja, ukazao je i na podatke o postupanju ombudsmana u regionu i činjenicu da se velik broj njihovih nalaza i preporuka upravo odnosi na prava deteta, ali podaci ukazuju da je samo 30 odsto implementirano.

Posebno je istakao da deca danas veoma mnogo vremena provode na internetu, što dovodi i do zapostavljanja druženja u stvarnom svetu.

Direktorka O.Š. “Vojvoda Radomir Putnik” Radoslava Mraović navela je da je istraživanje koje su sproveli u školi pokazalo da 50 odsto učenika ima profil na nekoj društvenoj mreži, da trećina ignoriše uvredljive poruke ili pretnje, 25 odsto blokira tu osobu, a samo 13 odsto učenika kaže roditeljima šta su doživeli.

Tribinu su organizovali Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine i Vestminsterske fondacije za demokratiju, u okviru aktivnosti HUGEN regionalne parlamentarne mreže, i pod pokroviteljstvom Gradske opštine Stari grad.

indeksonline.rs/Tanjug