BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, “domaćin prvih mudžahedinskih jedinica na tlu Evrope, borac za islamsku državu na Balkanu”.

Dodik je naveo da Džaferović, za razliku od njega, ima iskustva “u pretnjama miru i sigurno i svoje stavove koncipira na ratnoj prošlosti, koju su obeležili i nekažnjeni ratni zločini nad srpskim stanovništvom”.

Dalje je ocenio da se Džaferović, komentarišući stavove Evropskog parlamenta koji je raspravljao o situaciji u BiH, setio dijaloga u institucijama, ustavnog poretka i sprovodjenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nije jasno šta je njega kao člana Predsedništva sprečavalo da u ove protekle tri godine vodi dijalog u institucijama u okviru ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njegova reakcija potvrdjuje naše ranije teze da muslimani u BiH nisu spremni na dijalog i da očekuju da će sve što treba završiti za njih završiti neko drugi sa strane”, naglasio je Dodik.

Još je naveo da “ako ga (Dodika) ne mogu pobediti za pregovaračkim stolom ili na izborima, oni prirodno očekuju da ga kazni Amerika ili EU”.

“To je ta politika sa kojom Republika Srpska treba da uspostavi dijalog”, ocenio je Dodik.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je juče Savet EU da Dodiku i njegovim saradnicima uvede sankcije, navodeći da je “Dodik pretnja miru”.

indeksonline.rs/Beta