BEOGRAD – Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević izjavila je da su omikronom uglavnom zaraženi mladi pacijenti sa blažim kliničkim slikama.

Ona istice da se u proseku od šest do sedam odsto pacijenata šalje u bolnice, što nije mali procenat, te da je to uglavnom starija populacija, prenosi RTS.

U ovom trenutku je u kovid bolnicama oko 2.200 pacijenata više nego pre meses dana, rekla dr Timotijević i potvrdila da je Gradski zavod za plućne bolesti i dalje u sistemu kovid bolnice, da se nalaze u sistemu kovid trijažnog centra, te da broj pacijenata iz dana u dan varira.

“Juče smo imali 175 pacijenata, jutros, a od 11 sati već 100 pacijenata je došlo u našu ustanovu. Pritisak koji je posledica slanja pacijenata iz kovid ambulanti i dalje je aktuelan. Moram da kažem da je manje pacijenata u odnosu situaciju od pre tri nedelje kada smo ušli u sistem kovid bolnice”, rekla je dr Timotijević.

Ona je rekla da se pacijenti javljaju uglavnom sa simptomima u gornjem respiratornom traktu, a to su grebanje u grlu, suv kašalj, kijavica, pojačana sekrecija iz nosa, konjuktivitis, glavobolja, ali je i potvrdila da ima i pacijenata koji se žale i na bolove u zglobovima, mišicima i na povišenu telesnu temperaturu.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević je istakla da za razliku od delta soja, koji je bio praćen težim klinickim slikama, komplikacijama na plućima i pridruženom pneumonijom, u ovom poslednjem talasu, kada je rec o mladima, nema teških klinickih slika.

indeksonline.rs/Beta