PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Djukanović kazao je da mu u ovom trenutku najrealnije deluje da će se postići nužni konsenzus oko manjinske vlade.On je novinarima u Briselu kazao i da očekuje finalne informacije o ishodu pregovora u vezi sa formiranjem manjinske Vlade.

“Dakle, da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od godinu, ili druga, koja bi mogla potrajati duže, pa i do kraja mandata ovog saziva parlamenta, videćemo iz sadržaja razgovora koji se upravo vode”, kazao je Djukanović, prenose mediji.

On je izrazio očekivanje da bi Crna Gora u vrlo dogledno vrijeme mogla dobiti novu vladu i da će ta vlada biti promoter politike EU integracija Crne Gore.

“Dakle, to će biti politika kontinuiteta sa strateškim kursom kojim se Crna Gora kreće prethodnih 25 godina. Čak ni ovaj prethodni eksperiment jednogodišnji, ili nešto duže od toga sa vladom koja je nedavno izgubila poverenje u parlamentu, nije mogao da dovede u pitanju takvu stratešku orijentaciju Crne Gore, a o tome najbolje svedoči i podrška javnosti koja je i prema poslednjem istraživanju oko 75 odsto onih gradjana koji Crnu Goru u bliskoj budućnosti vide kao članicu EU”, kazao je Djukanović.

Istakao je i da ukoliko ne bude saglasnosti oko manjinske vlade postoje druge opcije.

“Za mene je uvek prvo pitanje organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora, a ako ni to ne bude rešenje, ulazi se u scenario neke prelazne, tehničke vlade koja bi značila da sve parlamentarne partije imaju predstavnike u njoj. Ta vlada ima samo jedan zadatak, da ažurira izborno zakonodavstvo, usaglasi ga sa preporukama OEBS, ODIR i Saveta Evrope i da u najkraćem vremenu dodjemo do parlamentarnih izbora”, saopštio je Djukanović.

indeksonline.rs/Beta