BEOGRAD – Dosadašnji predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ponovo je izabran na tu funkciju, a za njegovog zamenika izabran je Marko Janković.Poslanici Skupštine Srbije izabrali su još 22 člana RIK-a i isto toliko njihovih zamenika, dok je za sekretara ponovo izabran Srdjan Smiljanić.

Za poslove statistike i dalje će biti zadužen direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, kao i njegov pomoćnik iz Zavoda Vladimir Šutić.

Izbor članova RIK-a dogovoren je na medjustranačkom dijalogu, kada je rečeno da će za naredne izbore u stalni sastav RIK-a ući još šest članova na predlog predsednika Skupštine, a njihov mandat trajaće dok izveštaj o rezultatima izbora ne postane konačan.

Poslanici Skupštine Srbije danas su izabrali 29 zamenika javnih tužilaca u 17 osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji, a sa funkcije je razrešeno 19 javnih tužilaca kojima je istekao mandat.

Poslanici su danas izabrali i šesnaestoro sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Usvojeno je i autentično tumačenje odredbe člana 10 stav 1 Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, u kojem stoji da se tehničke specifikacije interoperabilnosti (TSI) primenjuju na novoizgradjena, unapredjena ili obnovljena vozila kojima se obavlja medjunarodni prevoz.

“Ovu odredbu treba razumeti na način da železničke pruge obuhvaćene proširenom TEN-T (Trans- European Transport Network) obuhvataju kompletne železničke pruge od početne do krajnje stanice …Odredbe Zakona primenjuju se po završetku svih radova na kompletnoj pruzi, odnosno pribavljanju upotrebne dozvole za poslednju deonicu na posmatranoj pruzi”, navedeno je u obrazloženju.

Skupština Srbije u 17.00 započinje posebnu sednicu parlamenta o proglašenju Akta o promeni Ustava Srbije i Ustavnog zakona za sprovodjenje Akta o promeni Ustava Srbije.

Beta