JERUSALIM – Izraelski vojnici ubili su 17-godišnjeg Palestinca kasno sinoć na okupiranoj Zapadnoj obali, a prethodno je 14 Palestinaca ranjeno u neredima u istočnom Jerusalimu tokom intervencije izraelske policije.

Rano jutros je palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo da je Akram Abu Salah preminuo pošto je pogodjen metkom u glavu.

Sukobi su izbili kada su izraelske snage ušle u selo Silat al Haritija (Harithiya) kraj Dženina (Jenin) da sruše kuće dva palestinska zatvorenika optužena da su pucala na vozilo kraj jevrejskog naselja na Zapadnoj obali i ubili jevrejskog naseljenika.

U Jerusalimu su neredi izbili u kvartu Šeik Džarah izmedju Palestinaca i ultranacionalističkih Jevreja.

Pretnje jevrejskih naseljenika iseljenjem Palestinaca u Šeik Džarahu i drugim kvartovima izazvale su proteste i sukobe prošle godine koji su na kraju doveli do jedanaestodnevog rata izraelske vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Policija je kasno sinoć šmrkovima polivala okupljene osobe kako bi smirila nerede. Najmanje 12 ljudi je uhapšeno.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze u ratu 1967. godine.

Istočni Jerusalim je kasnije anektiran što veći deo medjunarodne zajednice nije priznao.

Palestinci žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće nezavisne države, dok izraelski lideri tvrde da je ujedinjeni Jerusalim večna prestonica Izraela.

indeksonline.rs/Beta